Smag på ordet. Du kan næsten dufte det. Herba betyder urt, og herbarium betyder en samling af tørrede pressede planter eller plantedele. I Lucia Cares herbarium kaster vi lys over lægeplanternes historie. Her kan du læse om de klassisk styrkende lægeurters aktive indholdsstoffer og deres anvendelse i Lucia Cares holistiske hudplejeserie.

Læs om Lucia Cares lægeurter og aktive ingredienser

  Rosmarin

  Rosmarinus officinalis

  Rosmarin har været brugt som medicinsk plante siden oldtiden. Den har været dyrket i Danmark siden 1500-tallet. Historisk er den blevet brugt i afkog mod forkølelse og hovedpine. Rosmarin er en stedsegrøn busk, der tilhører læbeblomstfamilien. Dens smalle aromatiske blade kan minde om grannåle. Smagen er kraftig og bitter med en kamfer- og fyrretræsagtig aroma.

  Aktive indholdsstoffer Rosmarins brede anvendelsesmuligheder skyldes dens kemiske sammensætning. Den indeholder over 20 antioxidanter, der virker rensende og beskytter mod frie radikaler. Plantens blade, skud og blomster er rige på æteriske olier, som bl.a. indeholder 1,8-cineol, der krydser blod-hjerne barrieren og har en påvist forbedrende effekt på koncentration og hukommelse. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager rosmarin til at:

  • Styrke immunforsvaret i huden
  • Beskytte med antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber
  • Vitalisere både krop og sind med regenerative egenskaber

  Havtorn

  Hippophae Rhamnoides

  Havtorn er en tornet busk, som vokser vildt langs kyster og strandenge. Den nøjsomme plante, der gror i næringsfattig og sandet jord, tåler den barske og salte vind. Til trods for havklimaets udfordringer evner planten at gemme energi og næring i sine strålende og lysende orangefarvede frugter. Havtornfrugten hører til en af vores mest usædvanlige lokale frugter. Historisk har havtorn været brugt til at reducere feber og inflammation i huden og som middel mod mavesår, forkølelse og hoste.

  Aktive indholdsstoffer:  Havtornfrugtens olie har et imponerende højt indhold af C- og E-vitamin og flavonoider og carotenoider (provitamin A). Disse er alle kraftige antioxidanter, som beskytter huden imod frie radikaler, miljøpåvirkninger fra sol og vind og for tidlig aldring. C-vitamin spiller en essentiel rolle i regenerering af bindevævet og stimulerer produktion af collagen. Frugten indeholder desuden en unik og afbalanceret kombination af de essentielle fedtsyrer. Hertil kommer et højt niveau af den sjældne omega 7, som har regenererende og hudforbedrende egenskaber.  I Lucia Cares hudplejeserie bidrager havtorn til at:

  • Stimulere hudens cellefornyelse og mindske fine linjer og rynker 
  • Udglatte hudstrukturen og give fornyet glød
  • Styrke hudens beskyttende barriere og forbedre fugtbalancen

  Lucia Care-produkter der indeholder Havtorn

  Myrra

  Commiphora Myrrha

  I antikken blev myrra brugt som desinficerende ingrediens til balsamering. I mere end tre årtusinder har myrra været kendt og anvendt for sine sundhedsmæssige fordele. Gennem historien har myrra været brugt til at behandle sår, brud, smerter og infektioner i både luftveje og mavetarmsystemet. Den æteriske olie fra den velduftende tørrede harpiks udvindes fra Commiphora myrrha-træet, som er et lille tornet træ.       

  Aktive indholdsstoffer:  Myrra indeholder essentielle mineraler som magnesium og calcium. Den æteriske olie har et højt indhold af terpenoider og sesquiterpener, som begge har antiinflammatoriske virkninger. Begge er kraftige antioxidanter, der modvirker den skade, som frie radikaler gør på huden. Sesquiterpener virker lindrende og beroligende på følsom hud.   I Lucia Cares hudplejeserie bidrager myrra til at:

  • Virke sammentrækkende og opstrammende på huden
  • Beskytte huden med antioxidanter og anti-bakterielle egenskaber
  • Understøtte hudens naturlige regenereringsprocesser

  Lucia Care-produkter der indeholder Myrra

  Salturt

  Salicornia Herbacea

  Som lægeurt har Salicornia Herbeceas en lang og rig historie. Salturt, som den hedder på dansk, indeholder en række vanddrivende og toksin-eliminerende næringsstoffer, som traditionelt har været anvendt til at opløse nyresten og lindre fordøjelsesproblemer. Da salturt også plejer og forbedrer hudens tilstand, er den en skattet lægeplante i skønhedsindustrien. Salturt er en lille plante, der kun bliver mellem 5 og 30 cm høj. Den trives især på saltede strandenge og ved lavvandede kyster over hele Europa. Salturt elsker jord med højt saltindhold, hvilket gør den til en halofil plante.

  Aktive indholdsstoffer:  Salturt er rig på antioxidanter og mineraler som kisel. Den indeholder A-, C- og D-vitamin og flere aminosyrer bl.a. betain, som hjælper med at balancere cellers vandindhold. Planten har en ekstraordinær tilpasningsevne og kan overleve i høj saltholdig jord uden at blive dehydreret. Med sin enestående evne til at regulere transport af vand og kontrollere vandfordampning, kan den beskytte sig selv imod dehydrering. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager salturt til at:

  • Øge fugtniveauet i huden, da den forbedrer hudens evne til at holde på fugten.
  • Forbedre blodcirkulationen i huden og stimulere hudens regenerering.
  • Styrke hudens beskyttende barriere

  Lucia Care-produkter der indeholder Salturt

  Padderokke

  Equisetum

  Padderokke er en urplante, der går helt tilbage til kultiden. Det siges, at padderokken græder, fordi den udskiller vand gennem sine stilke, der derved får de karakteristiske dråber på sig. Gennem alle tider har den været brugt som vanddrivende middel. Padderokken har kraftige rødder og kan vokse sig stor som et lille træ. Som urtete er den kendt for sin karakteristiske smag.

  Aktive indholdsstoffer Padderokke er en højaktiv lægeplante, der indeholder mange mineraler og helt op til 70 % kisel. Kiselsyre fremmer optagelsen og omsætningen af kalk og beskytter mod fedtaflejringer i arterierne. Det høje indhold af kisel hæmmer også den forøgede deling og vækst af hudceller, der kan opstå ved tør og skællende hud. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager padderokke til at:

  • Stimulere hudens naturlige produktion af collagen
  • Styrke hud, hår og negle

  Morgenfrue

  Calendula officinalis

  Morgenfrue er en af de ældst kendte lægeplanter. Den er omtalt i antikke papyrus som en sårhelende og betændelseshæmmende plante. Den orange eller æggegule morgenfrue vokser vildt i Middelhavslandene. Planten har været dyrket i Danmark siden Middelalderen, hvor den er kendt som en af de mest almindelige sommerblomster.

  Aktive indholdsstoffer: Morgenfrue indeholder naturlige olier, saponiner, carotinoider og flavonoider. Saponiner stimulerer hudens collagenproduktion og bidrager til en ensartet og elastisk hud. Dybdevirkende antioxidanter beskytter huden og cellerne mod frie radikaler, der bl.a. kan stamme fra forurening, bakterier og skader fra solens stråler. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager morgenfrue til at:

  • Styrke spændstigheden og elasticiteten i huden, og dermed forebygge aldringstegn
  • Mindske rødme i huden og virke antiinflammatorisk
  • Beskytte huden og cellerne mod oxidativt stress

  Kamille

  Anthemis Nobilis

  Som lægeplante er kamille lidt af et universalmiddel. Den tørrede lille hvide blomst med den gule midte anvendes hyppigt som en helsebringende tedrik. Lægeplanten har haft en kulturel og medicinsk betydning i mere end 2000 år, og dens navn kan spores tilbage til 1300-tallet. Planten har en bredt kendt og behagelig krydret duft.

  Aktive indholdsstoffer Kamille er rig på gode æteriske olier til huden. Den tørrede plante indeholder både A-, B- og C-vitamin. Den er en naturlig kilde til mineraler som kisel og svovl, som har varmende og krampeløsnende egenskaber. Gennem alle tider har kamille været brugt som et beroligende middel mod søvnløshed, forkølelse og mavesmerter. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager kamille til at:

  • Styrke hudens immunforsvar med antiinflammatoriske egenskaber
  • Forebygge aldringstegn og virke sårrensende
  • Nære huden med et vitaminboost
  • Berolige nerve-sanse-systemet

  Aloe Vera

  Aloe barbadensis

  Få lægeurter har været så flittigt brugt som aloe vera, der har været kendt siden oldtiden. Aloe vera tilhører liljefamilien og stammer oprindeligt fra Afrika. Plantens aktive bladgel er især blevet brugt udvortes til behandling af forbrændinger. Aloe vera er en sukkulent med en tueformet vækst, der opsuger vand i sine tykke blade, der sidder smukt formet som en roset.

  Aktive indholdsstoffer Aloe vera indeholder en hel serie af vitaminer: A-, C-, E- og flere B-vitaminer samt folinsyre. Lægeplanten er også rig på vigtige mineraler som zink, magnesium og kalcium. Ud af vores i alt 22 nødvendige aminosyrer indeholder aloe vera mellem 18 og 20 – heraf de otte essentielle aminosyrer. Aloe vera er også kilde til vigtige og gode fedtsyrer, der bl.a. stimulerer fordøjelsen. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager aloe vera til at:

  • Hæmme rødme og betændelse
  • Afhjælpe ydre stress på huden f.eks. ved solskade
  • Regenerere med fugtgivende og fugtighedsbevarende egenskaber
  • Forebygge rynker og mindske aldringstegn

  Bergamot

  Citrus bergamia

  Bergamotolie udvindes af skrællerne fra citrusfrugten bergamot. Fra frugtens skal presses en ren æterisk olie, som er gul eller grøn og har en citrusagtig duft. For mange vil smagen være kendt fra earl grey te. Bergamot dyrkes primært i det sydlige Italien og selve udvindingen foregår ved koldpresning. Historisk har bergamotolie været brugt mod betændelser.

  Aktive indholdsstoffer Som citrusfrugt er bergamot en naturlig kilde til C-vitamin. Netop C-vitamin er en af vores stærkeste antioxidanter, der binder toksiner og virus i kroppen, der skal nedbrydes i leveren og udskilles via nyrerne. Der findes ikke dokumentation for bergamotoliens helbredende egenskaber, men den er især populær som duftgiver og aromaterapi. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager bergamot til at:

  • Berolige huden og til sammentrækning af slimhinder
  • Vækker nerve-sanse-systemet med den friske duft af citrus

  Cedertræ

  Cedrus atlantica

  Den æteriske olie fra cedertræet har en lang medicinsk historie, hvor den er blevet brugt til at berolige sindet. Gennem årtusinder er olien fra cedertræ blevet anvendt til balsamering, medicin, kosmetik og parfume. Cedertræolie, som stammer fra nåletræer i slægt med thujaen, har en næsten varm, maskulin og jordisk aroma med en dyb duft af fyrretræ og en antydning af frisk citrus.

  Aktive indholdsstoffer Den nænsomt koldpressede cedertræolie indeholder essentielle olier. De æteriske olier virker antiseptiske, sammentrækkende og lindrende. Da cedertræaromaen hører til gruppen af bundnoter, der fikserer en duft, findes den ofte i meditationsblandinger. I Lucia Cares hudplejeserie bidrager cedertræ til at:

  • Blødgøre huden med antibakterielle egenskaber
  • Berolige krop og sind med sin friske duft af træ og citrus
  • Skabe en positiv og afslappende atmosfære

  Rene, aktive ingredienser i Lucia Care

  Hyaluronsyre – naturens egen fugtmester

  Hyaluronsyre er en naturlig del af kroppens bindevæv i bl.a. hud, led og øjne, men med alderen falder kroppens niveau af hyaluronsyre. Hyaluronsyren binder fugt i hudens intracellulære struktur. Den er naturens egen anti-ageing middel, og dens uovertrufne egenskaber til at tiltrække fugt sikrer en friskere, glattere og blødere hud med øget elasticitet og en reduktion af rynker.

  Mandelolie – en E-vitaminbombe

  Mandelolie har et højt indhold af umættede fedtsyrer som den essentielle linolsyre (GLA), der sikrer, at olien trænger dybere ind i huden. Mandelolie indeholder A-, B- og E-vitaminer, mineraler som calcium, magnesium, kalium og zink.  Mandelolie virker nærende, fugtende og blødgørende på huden og er anerkendt til sensitiv og tør hud pga. dens blide hudplejende egenskaber.

  Olivenolie – de gyldne dråber

  Olivenolie udvindes af stenfrugterne fra oliventræet og har et naturligt højt indhold af de gode umættede fedtsyrer som linolensyre (GLA) og indeholder en gruppe af antioxidanter, polyfenoler, som har en sundhedsgavnlig effekt. Olivenolien blødgør, tilfører fugt og smidighed og styrker hudens naturlige elasticitet og giver huden en strålende glød.

  Solsikkeolie – lysets olie

  Solsikkeolie er udvundet af frøene fra solsikken. Den er et symbol på varme og lys. Olien har et højt indhold af A-, D- og E-vitamin og er rig på lecithin og umættede fedtsyrer, hvilket gør olien nærende og konditionerende for hud og hår. Solsikkeolie blødgører og danner et beskyttende lag på huden, som er med til at holde på fugten.

  Sheasmør – smørbar velvære

  Sheasmør udvindes skånsomt fra sheatræets nødder og har været anvendt i over 4000 år i Afrika som den helt afgørende ingrediens i hudpleje til at beskytte mod udtørring, nedbrydning og eksem. Sheasmør er et koldpresset plantebaseret fedtstof og indeholder A-, E- og F-vitaminer samt et særligt højt indhold af essentielle umættede fedtsyrer, som nærer huden. Sheasmør har en udpræget fugtgivende og blødgørende virkning og er derfor særlig velegnet til meget tør hud.

  A-vitamin – forskønnende eliksir

  A-vitamin er en superhero ingrediens i hudpleje, hvor den forbedrer hudens struktur, afhjælper uren hud, reducerer rynker og solskader som f.eks. pigmentpletter. A-vitamin regenererer, vitaliserer og afstresser hudcellerne ved at tilføre fugt, fyldighed og en frisk glød til huden. Hydroxypinacolone Retinoate er en unik formel af A-vitamin, som er højpotent og samtidig betydelig mere skånsom ved huden end andre formler af A-vitamin.

  E-vitamin – en stærk antioxidant

  E-vitamin er en naturlig og stærk antioxidant og en af de vigtigste antioxidanter til at beskytte hudceller imod frie radikaler, som skader og nedbryder huden. E-vitamin har en vigtig betydning for vores fedtstofskifte og derfor findes E-vitamin ofte i de planter, som er rige på umættede fedtsyrer. E-vitamin er med til at bevare hudens elasticitet og smidighed.

  Frankincense- hudhelende olie

  Frankincense er en æterisk olie med en intens og duftende røgelsesagtig aroma. Olien udvindes ved at destillere vanddampe af harpiks fra Boswellia carterii-træet, der vokser i Nordafrika og Mellemøsten. Denne æteriske olie er rig på antioxidanter og klinisk aktive terpenoider, også kendt som boswellinsyrer. Frankincense-olien har en stærk antiinflammatorisk virkning og astringerende egenskaber. Det betyder, at den løfter og opstrammer og dermed hjælper olien med at forebygge tegn på ældning. Samtidig beskytter og regenererer olien sunde hudceller.

  Guld

  Guld er en luksuriøs, men ikke ukendt ingrediens i hudpleje. Guld er kendt for sine antiinflammatoriske virkninger, som er videnskabeligt belyst. Faktisk har guld været brugt i årtier som injektioner til visse former for gigt. Indenfor antroposofisk medicin anvendes guld terapeutisk for sine balancerende og harmoniserende egenskaber. 

  Når det kommer til hudpleje, er 24 karat guld den reneste form, da den består af 100% rent guld. Ædelmetallet har en lysnende effekt på huden. Forklaringen er, at guldpartikler reflekterer lys og får huden til at stråle med en gylden glød. Det er grunden til, at guld bruges i hudplejeprodukter for at give huden et strålende udseende. Selvom der er brug for mere forskning for at forstå gulds fulde potentiale i hudpleje, er ædelmetallets evne til at give huden en strålende glød af en helt særlig karat.