Herbarium

Morgenfrue

Hudpleje, der siger god-morgenfrue

Med sin gulorange farvepragt er morgenfrue en kendt og elsket lægeplante. Planten, også kendt som calendula, er især anerkendt for sine helende egenskaber, der giver huden et skud af næring. Planten har naturligt anti-inflammatoriske, anti-bakterielle og antimykotiske (svampehæmmende) egenskaber. Gennem tiderne har morgenfrue også været brugt som middel mod alt fra acne over solskoldninger til sår og udslæt.

En af hemmelighederne bag calendula er, at blomsten er så rig på plantebaserede antioxidanter, herunder carotenoider og de dybdevirkende flavonoider. Disse antioxidanter hjælper med at neutralisere frie radikaler, som begrænser den negative effekt, de kan have på huden. Antioxidanter parrer sig med de frie radikaler, og neutraliserer dem før, at de kan nå at gøre skade som for tidlig aldring i form af øgede fine linjer og rynker og pigmentpletter. I praksis betyder det, at morgenfrue hjælper med at beskytte huden mod stressfaktorer, også kaldet oxidativ stress.

Morgenfrue lindrer irriteret og følsom hudNår huden er i ubalance, reagerer den tit med rødme, tørhed og kløe. Ud over at virke beroligende for alle hudtyper, kan calendula bruges til at lindre forskellige hudtilstande, som kan udvikle sig til eksem. Morgenfrue lindrer både de synlige symptomer og følelsen af det ubehag, som er forbundet hermed. Et hudsymptom kan også være tegn på en mental ubalance, fordi huden er tæt forbundet med nervesystemet. Kløe og rødme er fysiske symptomer, som kan tolkes som et opråb fra kroppen, der prøver at fortælle os, at balancen er ude af trit

Morgenfrue er anti-inflammatoriskCalendula har betændelseshæmmende egenskaber og kan hjælpe med at berolige rødme og lindre ubehag i huden. Inflammation kan forårsage mange frustrerende hudproblemer som uren hud, rosacea, eksem, følsomhed og nedbrydning af collagen. Alle disse tilstande kan drage fordele af calendulas beroligende virkninger bl.a. takket være morgenfrues høje indhold af antioxidanter. Evnen til at hjælpe med at beskytte huden mod oxidativ stress er netop en af calendulas klare fordele.

Naturlig collagenproduktion med morgenfrue

Collagen er et vigtigt protein for kroppen. Det er hovedbestanddelen af vores ​​bindevæv og er det mest udbredte protein i vores krop. Faktisk udgør det cirka 1/3 af hele kroppens proteinindhold. Når vi bliver ældre, producerer kroppen mindre collagen. Rynker, slap hud med tabt elasticitet, og stive led er alt sammen tegn på nedsat collagenproduktion. Morgenfrue indeholder saponiner, der stimulerer hudens produktion af collagen og bidrager til en ensartet og elastisk hud. Når collagenniveauet er højt, er huden blød, glat og fast. Collagen hjælper nemlig hudcellerne med at forny og reparere sig selv og med at holde huden frisk.

Se hvilke af Lucia Cares hudplejeprodukter, der indeholder morgenfrue her.

Morgenfrue i din hverdag

  • Lav et afkog af morgenfruen: Hele blomsten, blade og stilk koges op og sies fra, så du får en lysebrun væske. Denne essens af morgenfrue hældes på en ren bomuldsklud og duppes på det sarte eller beskadigede hudområde. Det anbefales at anvende frisk morgenfrue, men blomsten kan også opbevares i køleskabet i op til 24 timer.
  • Velegnet til børn: De sårhelende og betændelsesforebyggende egenskaber gør morgenfrueessens ideel at bruge til børn. Anvend til røde numser, bleudslæt, dupning af sår, varmeudslæt eller insektbid. Morgenfrueessens er også god til solskoldninger.
  • Kulinarisk ingrediens: Morgenfrue kan også bruges i madlavning som erstatning for den langt dyrere safran. Blomsterbladene giver maden en delikat gul-safran farve.

Læs mere om morgenfrue her.