Integrativ Medicin

Den kognitive diamant

Stress er en tilstand af kulde

Når vi oplever indre uro og er overbelastede, spænder vi op i musklerne. Skuldrene trækker sig op, og nakkens muskler kommer på overarbejde. Karrene trækker sig sammen, kæben spænder, og vores fødder og tæer bliver tit kolde. Det skyldes alt sammen, at vores sympatiske nervesystem arbejder og holder vores stresshormoner aktiverede. Denne tilstand kan brydes med det dybe åndedræt og varme.

Varmens forløsende kraftVarme aktiverer dit parasympatiske nervesystem, som er en del af nervesystemet, der modvirker stress. Når vi er i en stresset tilstand, har vi brug for at aktivere det parasympatiske nervesystem, som sørger for, at kroppen finder ro og hvile. Varme får musklerne til at slappe af og til at slippe uhensigtsmæssige spændinger.

Den kognitive diamant

Den kognitive diamant viser sammenhængen mellem tanker, følelser, adfærd og krop hos mennesket.

Se dig selv i diamantens prisme
Forestil dig en diamant. Prismens lys får solens stråler til at danse på væggene i de smukkeste regnbuefarver – og med ét løftes energien. 

Download den kognitive diamant som pdf.

Ved at se på dig selv gennem den kognitive diamants prisme, kan du blive mere bevidst omkring sammenhængen mellem vores tanker, følelser, adfærd og krop. For en stresset krop og et uroligt sind kan det være begyndelsen på vejen ud af en dårlig spiral.

”Vi er mere end kun en krop og fysiologiske processer. Vores følelser, tanker, adfærd, vilje og vores bevidsthed er også altafgørende brikker i, at vi har et godt liv.”

Nanna Kirkebjerg, læge og stifter af Lucia Care

Den kognitive diamant som stress-reducerende redskab

Med sin genuine interesse i hvordan sundhed påvirkes af mange faktorer, såvel fysiske, emotionelle, mentale, adfærdsmæssige m.m., forklarer Nanna, hvordan vi skal rette opmærksomheden mod disse interaktioner i vores sind. 

I videoen tager Nanna udgangspunkt i den kognitive diamant og tillægger derudover vigtige elementer af observationer og empiri.

Som læge trækker hun her på sit mangeårige virke indenfor personlig udvikling med psykoterapi, psykologi, filosofi, meditation kombineret med kurser i integrativ medicin i udlandet.

Sæt dig godt til rette eller gør et fodbad eller et håndbad klar, og hør Nanna fortælle om den kognitive diamant. Varighed: 18 min.