Nanna Kirkebjerg: “Jeg har en kvindelig urkraft i mig. Jeg har altid forfulgt mine ideer og drømme”

27. marts 2022

Nanna Kirkebjerg er uddannet speciallæge og har efterfølgende videreuddannet sig indenfor naturmedicin. Hendes uddannelser og erfaringer fik hende til at etablere en rekreations og de-stress klinik, hvor man ser det hele menneske – det fysiske og psykiske i kombination med hinanden. Erfaringerne herfra inspirerede hende til at skabe hudplejeserien Lucia Care – en holitisk hudplejeserie, der indeholder aktive ingredienser, som empirisk hjælper mod stress, afspænder og vitaliserer kroppen. Vi har taget en snak med Nanna om hendes vision for brandet, og hvad Lucia Care helt præcist kan.

Hvordan fik du ideen til Lucia Care?
Jeg har udover min speciallægeuddannelse i almen medicin, uddannet mig gennem mange år i udlandet i naturmedicin. Her fokuserer man på, hvordan terapier og andre behandlingsformer som kunstterapi, massage, badeterapi, naturterapi, mediyoga m.m. kan hjælpe med at fremme sundhed og forebygge sygdom. Det kan også være en hjælp, hvis sygdomme har taget fat fysisk og psykisk, og du skal i balance igen.
Den uddannelse førte mig videre til min drøm og vision om at skabe en klinik, hvor jeg ville se det hele menneske, og tage højde for, at vores sundhed i den grad både afhænger af, hvordan vores krop, vores fysiologiske processer har det – i tæt samarbejde med vores tanker, vores følelser, vores adfærd, vores vilje og vores bevidsthed. Når de dele er i balance, er vi med til at fremme velvære og sundhed og med til at forebygge sygdom. Når vores belastninger – både ydre og indre, psykisk og fysiske, overstiger vores ressourcer – får vi stress og bliver belastet i vores nerve-sanse-system. Det er her de fysiske symptomer opstår, som vi kender, når vi er presset med stress som lyd og lysfølsomhed, hukommelsesproblemer, søvnproblemer, træthed, hjertebanken, mavesmerter, angst, uro, bekymringstanker, spændinger i muskler, ondt i nakke, spændinger i kæbe, hovedpine, forhøjet blodtryk, problem hud, udslæt, mm.
Jeg startede en rekreationsklinik og de-stress klinik på et slot på Fyn, og drev den i nogle år. Der modtog jeg alt fra stresspatienter og kræftpatienter i kemo, til udbrændte og PTSD (posttraumatisk stress) -ramte patienter. Vi kaldte dem gæster i stedet for patienter, da vi ikke ville sygeliggøre dem, der blev indlagt. Typisk blev man 1-3 uger, men der var også behandling over dagen, hvor der kunne gives 2-3 forskellige behandlinger, sammen med god sund mad (mad som medicin), grøntssagsjuicer og hviletid med underbensmassage og varme omslag inden middagssøvn.
Vi brugte mange af de komplementære behandlinger – i tillæg til traditionel medicin, hvis nødvendigt. Dét vi havde mest succes med var; kunstterapi, restorativ yoga, mindfulness, mediyoga, badeterapi, naturmedicin, bevægelsesterapi (Eurytmi) og forskellige massageformer som rytmisk massage og organmassage. Vi brugte mad som medicin med de lækreste vegetariske retter og forskellige supper, og vi dyrkede vores egne biodynamiske grøntsager.
De naturmedicinske olier vi brugte til bl.a. badeterapien og massagen, bestilte jeg fra udlandet. Det fik mig til at tænke på, at jeg ville lave vores egne olier og produkter, som bl.a. indeholdt de lægeurter, som jeg empirisk ved hjælper mod stress. Ingredienser som hjælper med at afspænde og vitalisere kroppen, giver varme og tilfører kroppen og sanserne ekstra hjælp til at få balancen igen. For eksempel er padderokke én af de lægemedicinske planter, vi bruger i Lucia Care. Den har helt op til 70% kisel (silica) i sig. Kisel er godt for hår, hud og negle. Det er med til at lave kollagen i kroppen og har meget varme i sig. Kisel og padderokken virker også krampeløsnende på muskler, og dermed slapper kroppen af, og smerte kan lindres. Dette er ikke videnskabeligt nok belyst, men bygger på empirisk naturmedicin-viden. Den er blevet brugt i mere end 100 år i behandlinger på sygehuse i Europa til at lindre smerte og til at styrke nyrerne. Vi ved også, at padderokken er vanddrivende, hvis vi drikker den som te, og har en virksom effekt på at både sænke blodtrykket og til at tisse blærebetændelse væk (hvis den altså ikke har sat sig – så skal man have antibiotika).
Vi gik i gang med samarbejde med danske Dermapharm, en stor anerkendt cremeproducent, som har produceret rene, gode cremer i 40 år. Vi lavede vores egne recepter fra bunden, hvilket også er atypisk. Bare det at udvikle de første syv produkter, tog fem år. Vi har været meget grundige og kompromisløse med, at det skulle være økologiske certificerede lægeurter, veganske produkter og så naturligt og bæredygtigt som muligt.
Hvad fik dig til at gøre ide til virkelighed?
Da ideen først var født i mig, kunne jeg mærke langt inde – i det jeg kalder min indre ægte vilje – at dette var bare noget, der skulle ske. Implementeringen fra ide til handling – og dermed til virkelighed – er sket pga. vedvarende indre vilje fra mig, en energi om, at dette SKULLE lykkes. Jeg har en kvindelig urkraft i mig. Jeg har altid forfulgt mine ideer og drømme. Jeg finder løsninger, hvis jeg vil noget dybt nok.
Hvad er dit mål for Lucia Care?
Det daglig mål er at skabe de bedste, virksomme og gode produkter til forbrugeren. Et mål, hvor vi høster naturens kræfter og sammen med videnskaben og innovativ forskning er nytænkende. Samtidig med at vi går tilbage til den gamle viden og visdom om, hvad naturen og de lægemedicinske planter kan.
Vi vil inspirere og invitere vores kunder ind i vores de-stress verden, hvor vi vil vitalisere, genopbygge balancen og reducere stress – ikke bare i huden, men også i livet.
Det langsigtede mål er at blive førende i verden inden for hudpleje, som bygger på de lægemedicinske planter, og skabe rekreationsklinikker som bygger på integrativ medicin, hvor det hele menneske er i centrum.
Har der været nogle udfordringer undervejs i skabelsen af Lucia Care?
Mange. Bare den lange udviklingsproces af cremerne. Som eksempel ville jeg have Arnika i (en af vores ældste healingplanter, som indianerne brugte). Arnika er kendt som meget smertelindrende og virker med osmotisk effekt, dvs. den “trækker” væske fra eksempelvis et hævet knæ. Den er meget regenererende – også på væv – og vitaliserer huden. Vi måtte tage den ud af produktionen, da der ikke var nok forskning på de gode effekter, men omvendt var der undersøgelser, der viste, at den også kunne være for stærk til huden og dermed skade huden.
Der er mere forskning, der skal laves, inden vi tør bruge den.
En anden stor udfordring var, at vi ville være veganske. Det er meget almindeligt i beauty- og hudplejebranchen at bruge fedt fra får, grise, køer, snegleslim mm., men det var meget vigtigt for os at være veganske. Vi vil heller ikke skade bierne eller påvirke biodiversiteten negativt.
Hyaluronsyre, som vi bruger som en stærk fugtskabende faktor i vores produkter, fordi den binder vand/fugt i huden, bliver produceret af bakterier. De bakterier bliver fodret med protein fra dyr, derfor skulle vi lede og bruge meget tid på at få en hyaluronsyre, der blev til på protein fra soya.
Hele vores bæredygtige rejse har også været udfordrende. Vi har valgt at gå med det, som er muligt i forhold til bæredygtig emballage – genbrugsplast, 100% genbrugsglas, 100% genbrugs pap. Vores emballager er derfor meget dyre, og det har også trukket vores fortjeneste på produkterne betydeligt ned. Vores rejse mod bæredygtighed stopper aldrig.
Dét, at vi ville skabe multifunktionelle produkter og unisex produkter har også været en udfordring og tidskrævende. Vi ville absolut ikke gå på kompromis med den høje kvalitet. Duften skulle være frisk, naturlig og være med til at vække vores bevidsthed og føre os med vores sanser tilbage til naturen. Det er lykkes med vores signaturduft af rosmarin, cedertræ og bergamotte.
Hvad er dine fremtidsdrømme for Lucia Care?
At vi bliver et synligt og kendt brand, hvor vores budskaber og værdier lyser stærkt igennem. Vi vil de-stresse, vitalisere og genopbygge balancen -ikke bare i huden, men i livet.
Vi har pligt til at videregive vores viden indenfor de-stress, og inspirere til at lære at passe på os selv i en præstationsdrevet og stresset verden. Der er 500.000 danskere, der går til praktiserende læge hvert år med stresssymptomer, og 1 million danskere, der hvert år har sygedage på arbejdspladsen, som er relateret til stress. Det er ikke ok, at der er så mange, der lider. Der er ved at ske en kollektiv nedsmeltning af vores nerve-sansesystem.
Hvem henvender mærket sig til?
Alle. Vi er unisex og  vores multifunktionelle sæbe, soft cleanser, kan eksempelvis både bruges til ansigt, til krop, til håret, og til at barbere dig med – også skægget i ansigtet, hvis du er mand – og til intimbarbering. Et produkt i bruseren til hele familien! Din hud bliver ikke tør efter badet og dit hår og hårbund bliver dybt fugtet, rent og blødt.
Hvilket produkt er du mest stolt over i serien?
Det er – uden tvivl – hele serien! Jeg er virkelig stolt af alle syv produkter! Jeg er så stolt over, at jeg har kunnet få alt det gode og virksomme ned i de krukker og tuber – syv lægeurter! Der er ikke nogen inden for hudplejebranchen, der har arbejdet med padderokke før, vi er pionerer på det punkt.
Som lægeplante indeholder rosmarin alene 20 antioxidanter. Dét, i tillæg til alle de andre effekter fra vores heroes-ingredienser, som er antiinflammatoriske, kollagenstyrkende, regenererende, dybt fugtende, blødgørende – og sammen med vores andre ingredienser, som E- vitamin, A-vitamin, mandelolie, sheabutter, hyaluronsyre mm. – gør os helt unikke.
Vi har arbejdet ekstra meget med vores Rich Rescue Cream og med vores Regenerative Anti-age A-vitamin Cream, samt med vores multifunktionelle olie, som både er til ansigt, til krop, til bad (badeterapi, fodbad og håndbad) og til massage. Der er meget padderokke i, og den er hurtigt indtrængende og kan også kombineres med vores andre produkter.
Både Rich Rescue Cream og Regenerative Anti-Age A-vitamin Cream, har alle vores 7 lægeurter i. Anti-age-cremen har også en innovativ og fantastisk formel af A-vitamin i, som giver mindre rødme og irritation end andre A-vitamin cremer. Den opbygger huden, reducerer fine linjer og rynker drastisk. Den har desuden to forskellige størrelser af hyaluronsyrer i, som både virker dybt og giver en hurtig udglattende effekt.
Hvad er dit bedste råd til andre, der drømmer om livet som iværksætter?
Find din passion og lad din drøm ledsages af en indre ægte, vedvarende vilje. Tro på det, og bliv ved med at prøve, hvis du kan mærke, at du har din indre vilje med. Tør at tage plads!
Få en uddannelse, så du har det faglige fundament at stå på. Vær med i bestyrelser, lav gode netværk, skab samtidigt en familie, hvis det også er det, du drømmer om. Det ene udelukker ikke det andet. Vær også åben for at samarbejde med andre, for sammen er vi stærkere.
Jeg fik Mia Wagner og Anne Olesen med fra Nordic Female Founders, og speciallæge Christian Bøving samt Mikkel Egelund, direktør for Dermapharm, med ombord i en tidlig fase som medstifter.
De bidrager ikke kun med deres store viden. De er stærke dér, hvor jeg ikke er, og de er i dag både partnere og gode venner. Vi skal omgive os med mennesker, der giver os energi, og hvor vi vil hinanden det bedste. Når vi mødes har vi en fest sammen, vi spiser god mad, lærer af hinandens interesser, og får god vin og surdejsbrød. Det er super hyggeligt og dejligt samvær.